Skip to content

Taustat ja tekijät

Tekijät ja tausta Elämä kädessä

<< Elämä kädessä -hanke

Elämä kädessä on kahden kulttuurin nuorten sosiaalisen teatterin keinoilla toteutettu esitys, jonka käsikirjoitus, koreografiat ja sävellykset ammentavat tämän hetken nuorten kokemuksista, toiveista ja määrätietoisuudesta.

Hanke aloitettiin työpajaprosessilla, jossa taiteen ja ilmaisun keinoin nuoret tutkivat omaa identiteettiään ja paikkaansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Teatteriohjaaja ja lasten ja nuorten erityisohjaaja Birgit Tapaninen Baltzar ohjasi nuorille vuoden mittaisen työpajaprosessin, jonka menetelminä käytettiin muun muassa improvisaatiota, liikeilmaisua, kuvataidetta ja musiikkia. Työpajojen teemoja olivat läheiset vuorovaikutussuhteet, kasvu aikuisuuteen, kulttuuriset konfliktit, elämän ja kasvamisen kipupisteet sekä yhteiskunnallinen eriarvoisuus, nykyajan haasteet ja ilmiöt kuten sosiaalisen median maailma.

Nuoret tuottivat prosessin aikana tekstejä, lauluja ja tansseja, joista yhdessä ohjaajan kanssa valmistettiin näytelmän käsikirjoitus. Käsikirjoituksessa erilaiset kulttuurit, lähtökohdat ja kokemukset kohtaavat. Esityksensä kautta nuoret haastavat yhteiskuntamme vanhoja rakenteita ja käsityksiä sekä rakentavat uutta suomalaisuutta.

Esitys tarttuu nuoruuden ja kasvamisen kipukohtiin ja näyttää, miten niistä voidaan päästä yli löytäen keinoja yhteiskunnan ja asenneilmapiirin parantamiseksi. Ei tuhoamalla vanhaa, vaan ammentamalla siitä uuteen, parempaan ja alati uudistuvaan ihmiskuntaan. Se nostaa esille sellaisia nuorten ääniä, toiveita ja kokemuksia, jotka eivät muuten pääse esille yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Ohjaus Birgit Tapaninen Baltzar
Käsikirjoitus: Birgit Tapaninen Baltzar yhdessä näyttelijöiden kanssa
Koreografiat: Wilkie Chiu
Apulaisohjaus: Vincent Weckström
Musiikki: Balihan Ermutlu, David Dawkins, Anton Särkkä

Esiintyjät
Bruno Rivera, Balihan Ermutlu, Marleena Lehtimaa, Sakari Pulkkinen, Sofia Tapaninen, David Dawkins, Renegade Braun, Elias Leijon, Farida Albrecht, Julia Silverio, Alma Nurmelin, Sophie Siimes, Saara Milton

Tuotanto Teatteri Zirikli

Yhteistyössä Yhteiset Lapsemme ry