Skip to content

Ramandan tanssi

Mytologinen mustalaissatu

Ramanda on mustalaisleirin kaunein tyttö. Hän on saanut lahjakseen ihmeellisen tanssin taidon. Aina kun Ramanda alkaa tanssia, tapahtuu jotain kummaa. Ramanda taikoo vahingossa leirillä olevat sukulaisensa liikkumattomaksi. Vanha Saimi on suvun paras taikoja, hän rientää avuksi auttaen Ramandaa saamaan sukulaisensa takaisin liikkuviksi. Palkaksi teostaan hän vie Ramandan linnaansa, jossa tapahtuu outoja asioita. Kuinka käy Ramandan ja kuka on kääpiö Sairius? Pieni enkeli auttaa Ramandaa, joka kurkistaa tulevaisuuteen ja näkee unen, erilaisesta maailmasta ja erilaisista mustalaisnuorista, jotka ilmentävät ajatuksiaan ja tunteitaan uudella tavalla. Oliko Ramanda oikeassa mennessään naimisiin mustalaisprinssi Kustavin kanssa? Vanha Saimi takoo Ramandan vanhaksi naiseksi ja piilottaa hänet metsään. Kuinka käy Ramandan, kuka hänet pelastaa? Ramanda keittää tulella rohtoja ja yrittää saada taikavoimansa takaisin.

Ramandan Tanssi on huikealla vauhdilla eteenpäin vyöryvä satu, jossa nivoutuu yhteen vanhaa mustalaisperinnettä ja tämän päivän modernia kulttuuria. Se antaa mahdollisuuden kurkistaa mustalaisten arvomaailman taakse, jossa nuoret tanssivat ja laulavat ilmentäen sisäisiä tunteitaan. Sadun tarina on opettavainen, myyttinen ja monikerroksinen. Hyvyys ja pahuus taistelevat identiteetistä ja rakkaudesta.

Näyttämöteos rakentuu mustalaismyyteistä, ikimetsästä, mustalaisleiristä, merentakaisesta linnasta, markkinahumusta, musiikista, tanssista, laulusta ja taianomaisista hahmoista. Projektin pääpainona on aidosti ja käsinkosketeltavasti tuoda ihmisten eteen vanha mustalaiskulttuurin maailma ja sen tarinat. Näytelmän tarkoitus on tuoda yhteen nuorten ja aikuisten sisäisiä maailmoja, kurkistaa kulttuurierojen sekä mustalaismyyttien taakse ja luoda myös uutta tilalle laulun, tanssin ja tarinan keinoin.

Käsikirjoitus ja ohjaus Birgit Tapaninen Baltzar.
Laulujen sanat Birgit Tapaninen Baltzar, Desire Baltzar.
Sävellys Hanna Marsh

Selaa kuvia

Ramandan tanssi

Ramandan tanssi