Skip to content

Kiselan perheen joulumatka

2009

Kiselan perheen joulumatka

KOKO PERHEEN JOULUSATU

Kiselan perheen joulumatka on kertomus perheestä, joka lähtee matkaan talvisena päivänä, joulun viettoon sukulaisten luokse. Matkalla kaikki ei menekkään kuin perhe olisi toivonut. Tapahtuu outoja asioita. Alkaa pyryttää ja reessä istuvat lapset alkavat huutaa ja kiukutella. He ovat tyytymättömiä kuten heillä on aina tapana. Mikään ei koskaan ole hyvin, vaikka vanhemmat tekevät kaikkensa.

Yhtäkkiä hevonen pysähtyy. Se on jäätynyt paikalleen. Samassa reen ympärillä alkaa tanssia kaksi jääpuikkoa. Jääpuikot heittävät kylmää huurretta lasten suuhun. Lapset ovat kummisaan, kun he eivät saa sanottua sanakaan.
Kylmä ja pimeä alkaa tulla ja hevonen ei liiku mihinkään ja lasten suut ovat jäätyneet kiinni.

Samassa tulee joukupukki. Hän houkuttee jääpuikot antamaan armoa, jos lapset näyttävät, että osaavat arvostaa hyviä asioita, eivätkä kitise koko ajan ja ole tyytymättömiä. Hänen apulaisensa tontut ovat kurkistaneet ikkunoista ja nähneet kuinka lapset heittävät ruokaa maahan, kinastelevat, riitelevät ja mikään ei ole hyvin.

Jääpuikot suostuvat joulupukin pyyntöön. Jääpuikot heittävät lämmintä huurretta lasten suuhun ja samassa lasten äänet palautuvat. Lapset lupaavat etteivät ikinä käyttäydy enää niin huonosti, eivätkä he tarvitse tänä jouluna lahjoja,
he eivät ansaitse niitä. He ovat vain tyytyväisiä ja kiitollisia, kun pääsevät kylmästä matkaan sukulaisten luokse.

Kun joupukki, jääpuikot ja tontut katsovat sukulaisten ikkunaan, istuvat Kiselan perheen lapset rauhasa joulukuusen luona ja kaikki laulavat.

En etsii valtaa loistoa en kaipaa kultakaan,
ma pyydän taivaan valoa,
ja rauhaa maalle maan…

Sadun kertomus on opettavainen, se pyrkii näyttämään kunka tärkeä on arvostaa pieniä, suuria asioita. Esitys sisälsi paljon sadun taikaa ja se sopi koko perheelle. Pienimmät lapsinäyttelijät elävoittivät tarinaa metsän eläiminä ja olentoina.

Käsikirjoitus ja ohjaus Birgit Tapaninen Baltzar
Esitettiin Uunisaaren joulumaa -tapahtumakokonaisuudessa 2009